Moraira – Balearen

Dinsdag 6 juni 2017. Vanochtend om 06.00 uur opgestaan en dan is er twijfel. De bedoeling is dat we vandaag de oversteek maken naar Ibiza maar de wind giert nog door het want. Na overleg met de Jonas een uurtje gewacht en om 07.00 uur is de wind inderdaad fiks afgenomen en kunnen we vertrekken. Juist buiten de haven van Moraira de zeilen gezet en meteen stuift de Aveline er vandoor, richting Ibiza. Met een lopend windje schuin achterin lopen we 7 knopen, soms 8, en dat met 13 ton gewicht! Heerlijk zoals dit gaat, dit is echt zeilen uit het boekje: zonnetje erbij, nauwelijks swell en een gemakkelijke koers (één rechte lijn) naar onze bestemming.

Zo’n 8-9 mijl voor Ibiza neemt de wind fiks af en dus ook de snelheid, maar we houden ondanks het rustige laatste stuk toch nog een knappe gemiddelde snelheid van ruim 6½ knoop; kunnen we prima mee leven hoor!!! Bedoeling is dat we de baai Cala Badella aandoen, maar die ligt precies in de wind en daar hobbelt het flink. We varen 6 mijl door naar het NW van Ibiza, waar we in de baai Cala Basa wel mooi beschut een plaats vinden. Na 57 mijl laten we het anker vallen in 10 meter diep water in een prachtige azuurblauwe baai.

Twee volle dagen blijven we hier aan het anker en we snorkelen wat (prachtige blauwe vissen in grote scholen), zwemmen, luieren in de zon en genieten van alles wat er om ons heen te zien is. Er zijn prachtige rotspartijen met door het water uitgesleten grotachtige holen in allerlei kleuren. We varen met de Zodiac langs de rotswanden en gaan 30 meter zo’n grot in. Ook weer een speciale ervaring!

Vrijdag 9 juni trekken we toch het anker maar weer op. Trouwens niet alleen het anker: er komt een halve groentetuin mee omhoog; de grote bossen groene onderwaterplanten laten zich overigens wel gemakkelijk van het anker en de ankerketting halen. Tegen de wind in verlaten we op de motor de baai richting Noordoost langs een werkelijk schitterende kust van Ibiza om na drie uur het anker weer te laten vallen in opnieuw een prachtige baai: Cala Portinatx.

Hier kunnen we met de Zodiac even naar het strand om bij de kleine, nabijgelegen Spar wat boodschappen te doen. Niet dat we zoveel nodig hebben, maar een vers brood is altijd lekkerder dan dat lang houdbare brood dat we onderweg gebruiken. Meteen ook maar het nabijgelegen terras bezocht voor een koude halve liter bier. Zondag 11 juni. Na twee dagen Portinatx verlaten we de baai en zeggen we Ibiza vaarwel. We koersen richting Mallorca, een afstand van een kleine 50 mijl. Het is mooi weer, hete zon, maar geen spat wind. Later komt er een beetje wind, en die staat -je raadt het al- precies op kop. De zeilen blijven opgedoekt en de Volvo doet het werk. Wel zien we juist buiten Ibiza twee dolfijnen, dus de dag is alweer prima. Al op 30 mijl afstand zien we Mallorca liggen, forse heuvels midden in de zee, vooral het eiland Dragonera zien we al van verre.

De haven van Andraitx is gemakkelijk aan te lopen en levert geen problemen op.

Haven Club de Vela (Andraitx)

We vragen ons af hoe het komt dat er bij de Club de Vela nog zoveel plaatsen voor bezoekers zijn, ondanks dat we toch inmiddels in het hoogseizoen zijn beland. Na het aanleggen en afrekenen weten we dat: voor één nacht moeten we met onze 13 meter € 105,00 afrekenen, da’s wel even schrikken. En als je dan denkt dat het hier overloopt van luxe of zo: helemaal niet dus, het is gewoon woeker! We hadden eerst de bedoeling hier twee nachten te blijven maar dat reduceren we dan ook snel tot één nacht. Overigens, als we nu en dan in een dure haven overnachten en de rest aan het anker vertoeven valt de gemiddelde prijs per nacht toch ook wel weer mee! Maandag 12 juni. Eerst de gang naar de grote super Eroski nabij de haven. Boodschappen voor een paar dagen ingeslagen en vervolgens de watertank tot de nek toe gevuld, kunnen we er weer een paar dagen tegen. We maken los en er staat een heerlijk windje in de havenbaai. Zodra we buiten komen valt de wind helemaal weg en motoren we langs een prachtige rotskust richting Isla Dragonera. We kunnen tussen het eiland en Mallorca door, prachtig om te varen tussen de steile rots-hellingen hier. Beetje opletten wel, het is hier op een aantal plaatsen erg ondiep. Als we tussen de eilanden uit zijn ligt daar de “Rainbow Warrior” van Greenpeace aan het anker. Deze voert actie tegen de vele plastics die in zee belanden en heeft (om de aandacht te trekken) een reusachtige cola- en limonadefles van plastic achter zich in zee drijven.

Het wordt wel heel erg warm aan boord zo zonder wind met de felle zon op je bast. De kust blijft heel erg mooi en voor we er erg in hebben zijn de Aveline en de Jonas alweer bij de Baai van Sóller beland, waar we  vervolgens ook een weerzien zullen hebben met Bram en José van de GeluXvogel. We ankeren rond 15.00 uur in 6 meter diep water, in een werkelijk prachtige baai, weer een van een foto uit een boekje. Kwartiertje later arriveert ook de GeluXvogel en snel zit de bemanning van de Jonas, de Geluxvogel en de Aveline aan de borrel en kunnen we na lange tijd weer lekker bijkletsen. Gezellig, zoveel verhalen en ervaringen te kunnen delen. ’s-Avonds zitten we nog tot ver na twaalven lekker buiten, heerlijk, een heldere nacht waar we met tweeën mooi naar de sterren kunnen kijken. ’s-Ochtends natuurlijk wat later uit bed en na het ontbijt/brunch met de Zodiac naar de wal.

Een drukte van jewelste hier in Sóller (en het is er ook erg heet). Terras na terras, winkeltjes, de oude tram die met Palma verbinding houdt en natuurlijk koffie met gebak. Het leven is weer uitzonderlijk!