Resumé en terugblik.

Route Aveline 2016-2017

Anderhalve maand na onze aankomst in Nederland is het tijd voor een terugblik op deze geweldige reis. Terugblikkend is het aller-allerfijnste van onze reis toch het relaxte leven dat we aan boord hebben geleid. Na het stoppen met werken hadden we geen betere manier kunnen vinden om te wennen aan een arbeidsloos leven. De stap van werken naar reizen ging gemakkelijk en is ons super bevallen. Komt het vandaag niet, komt het morgen wel.

We zijn vertrokken zonder precies te weten waar we overal terecht zouden komen en voor ons was bijna elke plaats of haven nieuw. Achteraf hebben we het meest genoten van de stukken ongerepte natuur zoals we die tegenkwamen in Zuid-Bretagne, Baskenland (Spanje), noordwest-Spanje, Portugal en Italië. Woeste, ruige rotskusten -met de mooiste kleuren van geel tot rood en gitzwart-, en vooral de prachtige ria’s in Spanje met groene steile wanden en diepblauw water:    -Ria de A-Coruna, -Ria de Camariñas, -Ria de Muros, -Ria de Arosa, -Ria de Pontevedra, -Ria de Vigo ………(we keken overal onze ogen uit).

Hoe verder we naar het zuiden kwamen op de Atlantische Oceaan, hoe sterker de swell werd en des te meer we daags voor vertrek eerst de swell-verwachting en dan pas de wind-verwachting opzochten. Zeker in Zuid-Portugal was de swell overal, in de havens, op de rivier, dicht onder de kust, we waren eigenlijk nooit zonder. Ook in de Middellandse Zee werden we regelmatig op een flinke swell getrakteerd, zeker een dag of wat nadat de Mistral voor sterke wind had gezorgd. Echt wennen deden we tot op heden niet aan de swell.

Het weer was vanaf Zuid-Bretagne eigenlijk zonder uitzondering heerlijk. Tot Bretagne was het regen, harde wind en mist. Vanaf Zuid Bretagne tot onze aankomst in Zuid-Frankrijk hebben we steeds heerlijk weer gehad (en zelfs nog 23 graden met de Kerst in Portimão). De winter doorbrengen in de Algarve was een goede keus: wat een heerlijk zacht klimaat is het in de winter daar! Echt heet werd het pas op de Balearen, Sardinië, Corsica en de Zuid-Franse kust met toppers van 42 graden in de schaduw.

Een van de leukste dingen op onze reis was het ontmoeten van erg veel (boot-)mensen, ieder met een eigen verhaal en plan. Steeds trokken we een paar dagen met elkaar op en vervolgens vertrok iedereen weer met een eigen bestemming. Voor allemaal was het hun way-of-life en wij mochten daar dan een paar dagen in rondkijken. Het was voor de trekkende bootjesmensen ook niet speciaal wat zij zelf ondernamen of wat wij ondernamen; iedereen was met een grote reis bezig. We merken nu we weer thuis zijn aan de reacties uit onze omgeving dat het toch wel als “heel speciaal” aangemerkt wordt wat wij hebben ondernomen.

Voor ons zonder meer geweldig was het vele “bezoek” dat we uit NL hebben gehad gedurende onze reis, met een nadruk op de “visite” tijdens de periode die we in Portimão verbleven.

Voor vertrek zijn we heel erg lang doende geweest met het prepareren van de Aveline. Allerhande zaken werden aangebracht en aangepast. Onderweg hebben we dan ook helemaal niets meer aan hoeven passen, de boot voldeed perfect aan de vereisten voor onze reis. Aan boord van de Aveline hebben we ons –ook in slechter weer- steeds veilig gevoeld. Het is voor een dergelijke reis het aangewezen schip gebleken!

Weetjes en cijfers:

Omschrijving 2016 2017 Totaal
Vertrek Herkingen 7 mei 2016
Aankomst Portimão (winterstop) 4 okt. 2016
Vertrek Portimão 15 april 2017
Aankomst Herkingen (einde reis) 23 aug. 2017
Maanden reizen/onderweg 8 8 16
Maanden winterstop (niet met de Aveline gevaren, wel volop rondgereisd) 3 3,5 6,5
Aantal vaardagen/trajecten 49 36 85
Gevaren zeemijlen (nm) 1.888,2 nm 1.561,6 nm 3.449,8 nm
(Oftewel kilometers: 1 nm = 1,852km) (3.496,9 km) (2.892,1 km) (6.389,0 km)
Gemiddeld aantal mijlen per vaardag 38,53 (71km) 43,37 (80km) 40,58 (75km)
Motor-uren 298 uur 251 uur 549 uur
Getankte diesel (motor brandstof) 1.076 liter 911 liter 1.987 liter
Gemiddeld verbruik per motor-uur 3,61 liter 3,63 liter 3,62 liter
Verst bereikt punt zuidwaarts 37°00’.00 N

(Sao-Vicente)

 35°59’.89 N

(Gibraltar)

35°59’.89 N

(Gibraltar)

Verst bereikt punt westwaarts 09°30’.63 W

(Cabo Roca)

09°30’.63 W

(Cabo Roca)

Verst bereikt punt oostwaarts 09°08’.83 E

(Bonifacio)

E 09°08’.83 E

(Bonifacio)

Kortste gevaren traject 7 nm 3,3 nm 3,3 nm
Langste gevaren traject 199 nm 203 nm 203 nm
24-uurs afstandsrecord 161 nm 157 nm 161 nm
Overnachtingen haven (vasteland) 142 56 198
Overnachtingen haven (eiland) 19 29 48
Aantal bezochte eilanden 4 6 10
Aantal nachten aan meerboei 1 10 11
Aantal nachten aan anker 2 23 25
Aantal “geronde” kapen 31 49 80
Aantal malen “bezoek” uit NL 5 16 21
Hoogst betaald havengeld € 69,00

Cascais

€ 124,00

Mallorca

€ 124,00

Mallorca

Wat ging er stuk/ raakte beschadigd:

Mei 2016        Beschadiging lakwerk boeg bakboord (Boulogne-sur-Mer)

Juni 2016        Zuigerstang voorste toilet vervangen (La Trinité)

Sept 2016       Toerenteller op bedieningspaneel Volvo-Penta vernieuwd (Viano de Castelo)

Sept 2016       Waaierblad blower ventilatie motorruim vernieuwd (Sines)

Okt 2016         RVS-beslag bij middenbolder -“verloren”- vernieuwd (Portimão)

Dec 2016        Boord-PC gecrasht –reparatie/reset door Minor- (Portimão)

Dec 2016        Pomp voorste toilet vernieuwd (Portimão)

Jan 2017         Verhaalklamp landvast bakboord uitgebroken (Portimão)

Jan 2017         Buitenboordmotor Tohatsu loopt beroerd/vervuild (Portimão)

Maart 2017    Philips GPS vervangen -Marktplaats- (Portimão)

April 2017       Water-boiler maakt kortsluiting –vernieuwd- (Portimão)

Juni 2017        Koolstoffilter drinkwater lekt –verwijderd- (Menorca)

Aug 2017        Pomp voorste toilet gereviseerd (St.Madriere-sur-Mer)

Aug 2017        Grote kras -3 meter- in lakwerk (Point Rouge)

Aug 2017        Marifoon-noodantenne –op radarmast- later vernieuwd in NL (Marseille)

Aug 2017        Kous 1e rif grootzeil uitgescheurd –reparatie in NL- (Port Napoleon)

De tijd die we weg zijn geweest is voor ons omgevlogen; 16 maanden lijkt een hele tijd, maar voor ons voelt dat veel korter. Intens genieten was het motto, en dat hebben we echt 16 maanden volgehouden. Als je alleen maar leuke dingen doet, vliegt de tijd voorbij.

 

Vaak horen we nu de vraag of we nog een keer zo’n lange tijd weg zullen gaan met de Aveline: wijzelf denken dat we niet nog een keer onze kinderen, familie en vrienden voor zulk een lange tijd kunnen missen. Het leven op de Aveline bevalt wel prima, dus in de toekomst zal een reis van enkele maanden toch nog wel om de hoek komen kijken! En….nog steeds geldt:

Dit is het laatste bericht van deze reis. We hebben gezien dat erg veel belangstellenden ons blog hebben gevolgd en zeker de vele reacties hierop waren voor ons geweldige support.  Heel erg bedankt voor jullie belangstelling!

5 Comments to “Resumé en terugblik.”

 1. Ria van Seggelen

  Mooi eindverslag van jullie lange reis. En nu wennen aan het echte pensioenleven thuis. Wij zijn er zeker van dat ook dat gaat lukken. We zijn tenslotte ervaringsdeskundigen. Geniet er samen van.

  Groeten,
  Theo en Ria
  Bergen.

 2. Margaret Pronk

  Hallo Martje en Frans,

  Je zou denken dat alles inmiddels verteld was, maar de globale samenvatting is interessant en die statistieken zijn ook nog indrukwekkend. Jullie moeten de gegevens dus goed bijgehouden hebben. Dus serieus het logboek ingevuld, denk ik. Niet verder vertellen, maar wij zijn daar wat slordig in.
  H.Gr.
  Margaret.

 3. Pieter Hemerik

  Hoi Martje en Frans,
  Wat leuk zeg dit slot van jullie eerste reis. Om echt nooit meer te vergeten en altijd van te kunnen blijven genieten. Super.
  Groeten, Astrid en Pieter

 4. Ingrid

  Jemig Frans en Maartje, wat een fantastische reis hebben jullie gemaakt. Heb vaak met jaloezie jullie stuk gelezen en gedacht: “ik wou dat ik daar was”.
  Hoe bijzonder is het dat je samen deze reis mag maken en dat je 16 maanden weg kunt gaan. Jullie verhalen met ik ook met veel plezier gelezen. Heb ook gelezen dat jullie het samen heerlijk hebben gehad.

  Geniet lekker na van deze heerlijke reis. En hoop je gauw weer eens te zien in het Laarbeekse.

  Groetjes Ingrid

 5. Leo en Greta

  Wij hebben genoten van de verhalen op jullie blog. Het was prettig lezen en de foto’s verfraaiden het geheel.
  Nu weer verder genieten in Eindhoven.

  Hartelijke groeten van Leo en Greta.

Comments are closed.