Cote d’Azur

Aveline in St.Mandrier sur Mer

Woensdag 2 augustus maken we los in St.Raphael. Onze volgende haven ligt maar 21 mijl verder dus we gaan niet zo vroeg onderweg; het loopt al tegen tienen. De weinige wind die er is, staat –zoals gebruikelijk de laatste weken- wel op kop. Na een uurtje kan de fok erbij en lopen we lekker richting west. De zee is op zich heel erg rustig maar wordt een grote klotsbak door de vele motorschepen met hun enorme hekgolven, zo hoog dat ze over dek spoelen en alles weer zout is van voor tot achter. Bij Cap Camarat zien we de zwartgeblakerde kust, kilometers lang, aan ons voor bij trekken. Hier woedden enkele dagen geleden fikse bosbranden en het is een luguber uitzicht dat we hier hebben. Er staat geen groen blad meer tussen. De haven van Cavalaire is gemakkelijk aan te lopen, maar ook hier –ondanks reservering voor drie dagen- mogen we maar één nacht blijven in de overvolle jachthaven. Het is supertoeristisch hier, een complete kermis staat pal naast de haven en de drankjes op het terras zijn peperduur. We zien vanaf het terras dat er vlak voor de haven een groot podium opgebouwd wordt, muziek dus vanavond. Volgens de bouwers van het podium zal het concert om 21.30 uur gaan beginnen en zo staan we iets na 21.00 uur voor het podium. We weten niet precies welke muziek er gebracht gaat worden maar gelet op de enorme drukte moet het wel iets speciaals/bekends zijn. Bij zijn opkomst vraagt Martje wie nu die zanger is aan iemand in het publiek: blijkt Umberto Tozzi te zijn, een zeer bekende Italiaanse zanger die ook in NL verschillende hits op zijn naam heeft staan. Vooral door de geweldige muzikanten die hem begeleiden wordt het een prachtige show, we genieten daarvan tot tegen twaalven toe. Donderdag zijn we vroeg los in Cavalaire waar alles drijfnat is van de mist van die nacht. Buiten is het zicht redelijk en om ongeveer 11.00 uur komt de zon door.

Het wordt vreselijk benauwend heet met de vochtige atmosfeer en zonder een zuchtje wind is het niet geweldig op het water. De prachtige rotsachtige kusten en fraaie eilanden hier maken wel weer heel veel goed. Vroeg in de middag lopen we de Golf van Toulon binnen. Hier is druk scheepvaartverkeer, overal om je heen varen ferry’s naar Sardinie en Corsica, en verder wemelt het van de veerboten die kriskras (bij wijze van busdienst) tussen de plaatsen aan de Golf de mensen overzetten. Toulon is de grootste marinehaven van Frankrijk en het is er dan ook druk met de grote grijze schepen van de zeemacht. Zelfs een vliegdekschip ligt hier afgemeerd, onwaarschijnlijk groot. In de haven van St. Mandrier sur Mer (zuidelijk aan de Golf van Toulon) worden we uiterst vriendelijk ontvangen. We willen hier een dag of acht/negen blijven liggen vanwege de komende zeer harde wind en ook omdat Daan en Francien hier een paar daagjes met de auto vanuit Nederland naar toe komen. Dit wordt helemaal vakantie hier: elke dag is er wel iets te doen (Tahiti-festival), muziek, dans, maar ook traditionele bootgevechten (waarbij men als ridders met een lans elkaar van de boot af werkt) en natuurlijk de terrassen.

Aan boord is het heet, dus trekken de terrassen met een koude pint in de schaduw wel heel erg aan. Ook de restaurants met grote pannen mosselen en frietjes lopen we niet zomaar voorbij. We vieren dus echt vakantie! Dinsdag 8 augustus arriveren Daan en Francien in de namiddag in St. Mandrier. Ze hebben vanuit Nederland al heel wat kilometers gereden deze week en verblijven hier in een hotel. Kletsen, kletsen, kletsen dus, fijn om elkaar weer te zien! Ook fijn dat de Daan-Import-Lijn-Voor-Palm weer nieuwe voorraad heeft meegebracht, ook genieten weer. ’s-Avonds gaan we met vieren uit eten en daar heeft Martje de menukaart duidelijk niet helemaal goed vertaald gekregen. Ze bestelt andouillette. Ze kreeg wel vertaald dat het om 5 soorten vlees zou gaan en schat dit in als een “mixed grill”. Frans, Daan en Francien houden het maar bij eenvoudige gerechten, een steak en mossels dus. Als de andouillette opgediend wordt (keurig met frietjes en salade) kijken we allemaal wat bedenkelijk: het gerecht verspreidt wel een heel sterke –onaangename- lucht. Ook heeft Martje na een proefhap meer dan genoeg van het gerecht; het smaakt volgens haar echt ranzig! Het lijkt wel bedorven. Toen toch maar opgezocht op het mobieltje wat het nu eigenlijk is: blijkt het om een mix van 5 varkensingewanden te gaan die eerst in het zuur (als worst) een poos bewaard worden en dan wordt de worst opengesneden en gebakken. Weten we ook weer dat dit niet ons favoriete gerecht gaat worden, bah! Trouwens, de frietjes waren wel lekker hoor!

Andouillette

 

Woensdag zijn Daan en Francien al vroeg aan boord voor het ontbijt en vervalt Daan bijna meteen na het ontbijt in zijn “oude bootgewoonte”: eerst effe vissen! In korte tijd heeft hij vanaf de steiger twee mooie dorades gevangen, schoongemaakt en later die middag gebakken en lekker opgegeten.

 

 

Vroeg in de middag nemen we het voetveer naar Toulon waar we met vieren een paar uurtjes door de stad lopen en eindigen op een terras met uitzicht op de haven.

’s-Avonds in St.Mandrier lekker uit gegeten (geen andouillette meer) en nog lekker lang buiten in de kuip geborreld. Donderdag vertrekken Daan en Francien (na het ontbijt aan boord van de Aveline) op tijd weer richting Nederland. Voor hen is de vakantie weer bijna om. Het was helemaal geweldig om ze weer te zien, maar steeds is het dubbel lastig voor ons om ze uit te zwaaien. Wij maken die namiddag nog een mooie wandeling over het schiereiland, langs de kust over smalle paadjes naar het Frans-Italiaans oorlogskerkhof dat iets buiten de stad op een helling is aangelegd.

We wachten nu nog een paar dagen de harde wind af voordat we aan onze “laatste” etappe beginnen. We hebben afgelopen week alles geregeld voor de terugtocht van de Aveline (per Convoy Exceptionel) vanuit Port Napoleon naar Herkingen. Het einde van onze reis komt nu wel echt dichtbij!

St.Mandrier sur Mer

3 Comments to “Cote d’Azur”

 1. Jacques Pronk

  Beste Frans en Martje,

  Heel veel succes met de laatste loodjes. Wij hebben genoten van jullie regelmatig reisverslag. Ik hoop dat de temperatuur mee zal vallen als jullie beginnen met het onttakelen van Aveline.. Het zal een aparte ervaring zijn haar over de weg vervoerd te zien. Zet alles binnen meer dan zeevast is de les die ik meermaals heb gehoord.
  Wij zien ernaar uit jullie weer in Herkingen te begroeten !

  Hartelijke groeten ook van Margaret,

  Jacques

 2. Lineke

  Hoi Frans en Martje,

  Nu gaat de tijd wel heel snel…. geniet nog ten volle van de laatste weken.
  Dat zal zeker lukken na alles wat jullie al hebben gezien. Wat fijn dat jullie Daan en Francien nog even een paar dagen om jullie heen hebben gehad. Wij kennen Francien niet maar ik ga er vanuit dat Daan met haar gelukkig is en een nieuwe toekomst tegemoet gaat met haar.

  Afgelopen zondag, 13 augustus, 83 km gefietst op de “gewone” fiets. We zijn naar Tilburg gefietst om het Textiel Museum te bezoeken. Via het kanaal van Best naar Oirschot en via Spoordonk, Oisterwijk door de bossen en vennen naar Tilburg over een prachtig aangelegd fietspad, laatste stuk langs het spoor. Via het centrum naar een nieuw park, Sint Pieterpark, vlakbij het museum, de broodjes opgegeten.

  Museum is erg de moeite waard om te bezoeken. Jos heeft vroeger bij Raaijmakers in Helmond gewerkt, dus hij herkende best veel van de techniek en de machines. Er was ook een expositie over producten van afval waar vanalles mee wordt gemaakt. Kleden, jurken, lampen etc. Een soort Dutch desingn om te zien. Naar ruim 2 uur rondgewandeld weer op de fiets en via bijna dezelfde weg terug. Bij Oirschot zijn we via Best gefietst om een hapje te gaan eten, maar helaas het restaurant was dicht. Toen maar doorgefietst naar Son en bij de Zwaan op het terras een Erfinger gedronken, Jos een biertje, en meteen maar gegeten. Eenmaal thuis zaten er 83 km op de teller.
  Het weer was perfect om te fietsen, niet te warm, af en toe zon… Het is ons gemakkelijk af gegaan. Zelfs maandag geen naweeën van het fietsen.

  Wel luitjes het gaat jullie goed en veel veilige knopen…. voor het varen.

  Groetjes Jos en Lineke

 3. Monica Vervaart

  Hallo Martje en Frans,

  Hier weer een berichtje van mijn kant en deze keer vanuit Macedonië. Wij zijn hier een weekje op vakantie en ook dit is een heel mooi land. Wij zitten aan het meer van Ohrid, wat sowieso mooi is en het is ook lekker weer. We hebben voor een paar dagen een auto gehuurd en zodoende ook verschillende leuke plaatsen bezocht. Je kunt hier zowel cultuur snuiven als ook van de natuur genieten. Ik zie in jullie brieven de prijzen af en toe voorbij komen, maar ook hier is het echt lachten: behoorlijke en lekkere maaltijd met drankjes voor nog geen 10 euro. Brandstof voor 1 euro per liter. Het toerisme is vooral nog gericht op mensen uit de Balkan dus wij zijn ook benieuwd hoe het er hierover 10 jaar uit zal zien. De eerste avond werden we aangesproken door een Nederlandstalige mevrouw, maar toch met een accent. Uiteraard wilde ik weten wat haar roots waren en zij blijkt Afghaanse te zijn die 20 jaar in Nederland is. Al verder pratend vertelde zij dat ze samen is met een nederlandse man en zij 2 kindjes hebben. Zij verbaasde zich over mijn kennis van haar achtergrond en toen viel het woord Laarbeek….. Lang verhaal kort.. Wij drinken ’s avonds gezellig een drankje met Dirk van Helvoirt van wie jullie uiteraard de hartelijke groeten krijgen.

  Ik hoop dat jullie de komende maanden nog erg genieten van jullie reis en ik lees de reisverslagen nog steeds met heel veel plezier.

  Voor nu weer

  Hartelijke groeten,

  Monica

Comments are closed.