Bemanning

zomer 2013 077
Martje
zomervakantie 2011 037
Frans

 

 

 

 

 

Martje (1954)

Op mijn 16e ben ik door mijn vriendje (na 40 jaar nog steeds mijn man) in een stalen Lelievlet gezet om het zeilen van hem te leren op de Karpendonkse-Plas in Eindhoven. Dit was een grote uitdaging voor ons beiden, hij wist hoe je moest zeilen en ik dacht te weten hoe je moest  zeilen. Later kwamen er nog vervolgcursussen  in  een 16m2  en  de Vaurien op de Loosdrechtse plassen.

Jaren later, in 1984, kochten we ons eerste kajuitbootje, een stalen Jakon II. We hebben er veel mooie tochten mee gemaakt: de Zeeuwse wateren, het IJsselmeer, de Wadden, langs de Belgische kust tot aan het Franse Duinkerken. Met twee kinderen en al hun speelgoed aan boord werd de Jakon toch wel wat krap. We kochten een Targa 96, maar na enkele jaren kozen we toch weer voor een stalen kits, een Carena 36. Met de Carena zijn we naar de Engelse Oost- en Zuidkust en ook naar de Oostzee gevaren; hier heb ik erg mooie herinneringen aan. In de weekenden zijn we op de Grevelingen, waar onze twee kinderen deels zijn opgegroeid.

In 2011 hebben we ons huidige schip gekocht een Contest-43. We zijn nu van plan om een langere reis te gaan maken. We zijn klaar met ons werk en hebben nu de tijd om langer van huis weg te zijn. We willen Zuid-Portugal opzoeken om daar in de winter te verblijven. Wonen op ons schip!

Geen knoop in mijn maag, zoals tijdens de zomervakanties, als we naar Engeland of de Oostzee gingen, het weer omsloeg en wij toch terug naar Nederland moesten, omdat de 4 weken om waren!

We hebben nu de tijd, en…………. wie tijd heeft, krijgt altijd goede wind!

 

Frans (1953).

Als twaalfjarige via de roeivereniging in Eindhoven op het zomerkamp in aanraking gekomen met de zeilerij. Meteen verknocht en het roeien eigenlijk vrijwel meteen verruild voor de zeilerij. Zoals nagenoeg iedereen indertijd heb ik de eerste stappen rond het zeilen gezet in de 16 m2 (de “grote BM”) op de Loosdrechtse plassen. Eerst je Bemanningsdiploma, dan je Zeildiploma behaald en vervolgens vele jaren als captain/instructeur heel veel anderen bij de hand genomen bij hun eerste stappen in de zeilboot. Vele zomers draaide ik zeilvakantiekampen mee en ik heb er vooral zelf geweldig van genoten. Later zeilinstructie in Eindhoven gegeven en nog later op de Grevelingen via WSV-Herkingen en met uitzonderlijk veel plezier nog eens 18 jaar Optimisten-training gegeven aan de allerkleinsten.

Toen ik Martje leerde kennen heb ik haar ook maar meteen in de (zeil-)boot gesleurd. Zoals Martje hiervoor al omschreef hebben we samen al gedurende zo’n 32 jaar verschillende kajuitboten gehad waarmee steeds verdere tochten werden ondernomen. Vanaf 1985 zijn we lid van WSV-Herkingen en hebben ook een ligplaats aldaar. Niet alleen het varen maar ook het onderhoud en aanpassen van de boot in de winter zijn voor mij pure ontspanning.

Sinds maart 2016 zijn we klaar met werken en richten we ons op een mooie lange reis naar het warme zuiden. Heerlijk is het om te klussen aan de boot van onze dromen, de “Aveline”, onze Contest-43 uit 1991 die we in 2011 hebben gekocht. Allerhande aanpassingen, uitrusting etc. etc. etc., er leek geen einde aan te komen. Uiteindelijk toch gelukt en de Aveline is er klaar voor, en Martje en ik…… wij helemaal!