Portimão, oktober 2016

Zo, dat was even geleden dat we iets van ons lieten horen vanuit de Algarve. We liggen nu vanaf 4 oktober in Marina de Portimão, bijna drie weken geleden dus.

De eerste dagen vulden zich met oriëntatie op de nieuwe “woonomgeving”: waar is de wasserette, waar kan ik mijn olie kwijt, waar zijn de winkels, terrassen, restaurants en natuurlijk: waar ligt het mooiste strand? De winkels etc. hadden we nogal snel gevonden.

Jezuiten-college Portimao
Jezuiten-college Portimao

Met onze prachtige Dahon-fietsen overbruggen we in 6-7 minuten de afstand naar de Pingo-Doce, een soort Albert Heijn maar dan in Portugal, met een ruim assortiment, een uitstekende wijnkelder, goed bier tegen een redelijke prijs, verse groenten, vlees, vis, noem het maar op. Ietsje verder fietsen kom je bij de echt grote winkelcentra (Continente en Aqua Portimao met buiten de megasupermarkten -Jumbo, Lidl, Aldi- ook gezellige kledingwinkels, restaurants en koffie-bars).

Kerk van Onze Lieve Vrouw van Concelcao
Kerk van Onze Lieve Vrouw van Concelcao

 

Wel hebben we een mandje voor achter op de fiets gekocht (Decathlon) waarin precies twee dozen met elk 15 flesjes bier passen, perfect dus!

De stranden hier bij Portimão zijn geweldig. We lopen daar in 5 minuten vanuit ons deel van de haven naar toe.

We maken lange strandwandelingen waarbij we op de meest prachtige rotspartijen stuiten. Wat een geweldige natuur! Verder is het op die afgelegen stranden (veelal in kleine inhammen tussen de rotsen) heerlijk rustig vertoeven. Je waant je alleen op de wereld daar. Martje vindt het af en toe wat te stil (misschien bang voor zeerovers of zo). Frans vindt ook de kleine afgelegen strandjes wel veel zand hebben (heeft ie een hekel aan tussen zijn tenen). We vinden het zand nog lang overal terug.

Op zee wordt volop gesurft op de af en toe toch wel spectaculaire golven. Blijft lekker kijkwerk natuurlijk. Overigens, meestal gaat Martje naar het strand om haar buik bruin te laten worden en zorgt Frans ondertussen dat hij met een krantje een biertje op het terras scoort (wel natuurlijk met uitzicht op zee). We lopen nog steeds in de korte broek en T-shirt, Frans zoekt steeds de schaduw op want in de zon is het hem veel te heet. Eind oktober en dan nog helemaal geen gevoel van herfst of wat dan ook zoals we in NL gewend zijn. Het strand (Praia da Rocha) is in heel Portugal bekend en vooral in het weekend is het er nog steeds flink bezet. Zo ook de strandtenten, ligstoel- en parasolverhuur: het is hier nog “gewoon” zomer met een temperatuur tussen de 24 en 28 graden.

Bij het begin van het strand –tegen de jachthaven- ligt het fort St. Catherine gebouwd in de 16e eeuw door koning Philip II om Portimão te beschermen tegen de invallen van piraten, zeerovers en de Moren (de Algarve –voorheen “Al-Gharb”, Moors voor “het Westen”-  is meerdere keren in bezit geweest van de islamitische Moren). Het fort is mooi gerestaureerd en biedt een werkelijk schitterend uitzicht over de riviermonding en de zee.

Eerder meldden we al dat Portimão tot ca. 1980 het centrum van de conservenindustrie (vis) van Portugal was. Alle oude fabrieken zijn inmiddels afgebroken/dicht maar alle fabrieksschoorstenen zijn keurig blijven staan. Ze zijn steevast het domein geworden van “overwinterende” ooievaars: op elke hoge schoorsteen staat wel een nest. De ooievaars vliegen af en aan, klepperend en wel op hun nesten op al die bewonderende mensen neerkijkend.

Inmiddels hebben we ook weer de Zodiac uit de voorpunt gehaald, opgeblazen en de Tohatsu er achter gehangen. Perfect vervoermiddel om even naar het strandje aan de overkant van de rivier te gaan of naar Ferragudo (ook aan de overkant) te varen. Ferragudo is mooi, klein en voorzien van veel kleinschalige visrestaurants. Met de fiets (moeten we in de stad over de brug) is het vanuit de jachthaven ongeveer drie kwartier fietsen; met de Zodiac zijn we er in tien minuten. En natuurlijk niet onbelangrijk: leuk speelgoed zo’n Zodiac. Samen met de schipper van de Jonas kijken wie het hardste in plané kan (alle twee een Zodiac en alle twee een even sterke motor): weer een middag lol voor de 60-plussers!

We houden jullie op de hoogte!