“Aveline”

Eerst de bootnaam natuurlijk: ” Aveline” . Een aveline (frans) is een grote soort hazelnoot die met name in Frankrijk gebruikt wordt in gebak. In Nederland komen ze bijna niet meer voor. Vroeger noemde men op het platteland in Nederland deze hazelnoot een ” lambertsnoot” of  ” lammersnoot ” ,  de naam Aveline verwijst dus naar onze achternaam. Het is onze derde boot met deze naam.
De ‘Aveline’ is een Contest 43 uit 1991 (bouwnummer 17)

interior (1)

Afmetingen 13 x 4 x 1,95 m
Waterverplaatsing (lege tanks) 12.900 kg
Ballast 5.780 kg
Masthoogte boven waterlijn 20 m
Motor Volvo Penta Diesel 100 Hp
Brandstoftank 350 l
Zoetwatertanks 750 l

Wat hebben wij zoal aan boord:

Zeilen en tuigage

We hebben recent een nieuw doorgelat grootzeil (Hyde) laten maken bij Lion Sails in Kats. Afgelopen winter is er een derde rif in gemaakt bij Lion Sails. We hebben ook een trysail en twee stormfokken aan boord (in lekkere felle kleur voor als het echt hard gaat waaien). Ook de halfwinder (met slurf), de genua, de high-aspect en 3x kotterfok gaan mee. De mast, giek en spi-boom zijn van Selden.
De hydraulisch voorstag is van Reckmann met een hydraulische pompinstallatie: zat er al op toen we het schip kochten. De Reckmann heeft het tot nu toe altijd zonder problemen gedaan. Wel opletten dat de schoot nergens achter blijft hangen bij het inrollen: de hydraulische trekkracht van de Reckmann is gigantisch. In nood kunnen we met de hand het zeil inrollen.
Op de kuiprand staan 4 forse selftailing schootlieren van Enkes (2x 54ST en 2x 38ST, onder de buiskap een vallier van Enkes (38 ST), op de mast twee vallieren van Lewmar en een reeflier van Enkes.

Zeilen
Grootzeil 36,7 m²
Genua II 59,8 m²
Genua III 47,5 m²
Kotterfok (3x) 15,5 m²
Stormfok 10 m²
High Aspect 42m²
Halfwinder 85m²
Sturen

Een zeilboot continu zelf sturen is leuk als je een dagtochtje maakt. Wanneer je wat langere tochten maakt wil je natuurlijk ook weleens een keer wat eten, slapen, lezen en een plas doen. Dan is het dus handig als ‘iets’ het sturen overneemt. Daarvoor hebben we een Autohelm ST7000 stuurautomaat. Normaal sturen we -op de hand- met een Whitlock stuurinstallatie (met stang-overbrenging). Gaat er iets aan de stuurinstallatie defect, dan hebben we nog een noodstuur-helmstok.

Veiligheid

Reddingsvlot Viking 6 persoons in container: begin 2016 tot 2019 goedgekeurd.
Reddingsvesten, lifelines, boei, reddingslijn en redding-staak: een must!
Een Very seinpistool kaliber 4 met bijbehorend vuurwerk (en vergunning uiteraard)

Bijboot

Vorig jaar hebben we een nieuwe bijboot gekocht (Zodiac Cadet Solid, 2,70 m) met aluminium vlonder en opblaasbare, stevige bodem. Verder is een nieuwe 4 PK 4-takt buitenboordmotor van Tohatsu aangeschaft, loopt geweldig (maar ook zuinig) en krijgt de Zodiac (niet te zwaar laden natuurlijk) in plané. Om het geheel uit het water te krijgen zijn er twee sterke aluminium Vetus davits met takels achterop de Aveline gemonteerd. Niet heel erg mooi zo achter de boot, maar wel erg praktisch.

Ankers

Rocna anker 25 kg, 50 meter ketting 10mm, hoofdanker.
Bruce anker 21 kg, 5 meter ketting 8 mm, loodlijn 10 m en een Danforth 15 kg, hekanker.
Simpson Lawrence Anchorman Power 1200; elektrische ankerlier om het allemaal uit het water te krijgen. (De Simpson kan ook met de hand bediend worden)

Navigatie
Naast een stapel Pilots hebben we in totaal zo’n 60 papieren kaarten aan boord. Het zijn enkele over-zeilers en voor de rest allemaal detailkaarten (Imray) van IJmuiden tot Gibraltar. Dezelfde informatie hebben we ook op onze plotter van Garmin. Op de boord-PC hebben we een versie van Open CPN (ook voor de weergave van de AIS). Flat screen, keyboard en mouse eraan en we weten anytime waar we zijn.
GPS; we hebben er 4: een oude vertrouwde Philips MK9, een MLR FX 312 en een Magellan hand-gps; verder heeft ook onze Garmin plotter AIS-weergave en een GPS-functie. De plotter kunnen we ook buiten bekijken/bedienen met de I-Pad.
Instrumenten: Autohelm ST50 log, diepte, wind, kompas, multi repeater, 2 x GPS repeater (DatalineX en Nasa Clipper).
Kompas: Plastimo Olympic 135 (op de stuurkolom).
Radar: Furuno 1623 LCD (1,25 tot 16 mijl) voor als het zicht minder wordt. De Furuno staat op het achterschip op een radarpaal (die ook plaats biedt aan de marifoon-noodantenne en de takel om de buitenboordmotor op te hijsen).
AIS (Automatic Identification System) transponder/ontvanger van Oceansat met ook een antennesplitter van Oceansat.
Verder –voor de weerinformatie- een Weather-Infobox WIB-3S van Mörer. Ontvangt op het LCD-schermpje zowel DWD als Navtex. Kun je ook uitlezen op de PC.

Communicatie

De Sailor RM2100 enkelzijband-zender/ontvanger (SSB) voor radio-netten en overige lange afstand communicatie. Sailor RE2042 Marifoon (VHF) met Sailor RE 2020 DSC. Daarnaast hebben we een handmarifoon van Navicom.
Wifi-antenne in de mast; op veel plaatsen is wireless internet. Door een externe antenne op de 1ste zaling (ca. 8 m) is de ontvangst aanzienlijk beter.

Stroom

We hebben 4 Trojan deep-cycle accu’s (4x 225A/20H) en 1 startaccu (100AH) aan boord. Ook is er nog een back-up accu voor de navigatieapparatuur van 75 AH. Alle accu’s zijn in 2015-2016 vernieuwd. Op de motor staan 2x50A dynamo’s en we hebben recent zonnepanelen geplaatst: 1 x 50 W op het kajuitdak en 2 x 100 W achter aan de reling, inclusief regelunit en zekeringkast, alles van Victron.

Duiken

Natuurlijk nemen we de complete duikuitrusting mee incl. 12 literfles. Altijd gemakkelijk voor een klusje onder de boot of om te genieten van het wonderlijke onderwaterleven. Een eenvoudig snorkeltje met duikbril ontbreekt natuurlijk ook niet.

Overig

Gereedschap, reservedelen, filters, bouten, moeren, vallen, schoten, beslag etc: als er iets stuk gaat moeten we het natuurlijk wel zelf weer kunnen repareren. Dat er iets stuk zal gaan of vervangen moet worden is welhaast zeker, de vraag is alleen wat en wanneer; wij zijn er klaar voor!
We hebben een JVC-radio aan boord met MP-3/Ipod- aansluiting. Met een handvol stickjes heb je zo al je favoriete muziek bij je. Er hangt een flat-screen Akai TV (Digitenne) aan de wand, waarmee we ook onze complete serie James-Bond DVD’s op elk moment kunnen bekijken.
En kasten vol met boeken, een E-reader met meer dan 1000 titels, en twee fototoestellen voor al die mooie plaatjes.

Computer

Naast onze nieuwe boord PC (Samsung 850 EVO –fanless) gaan ook Apple Macbook en Apple iPad mee. Voor “nood” hebben we dan nog onze iPhone, ook gemakkelijk natuurlijk om te WhatsApp-en, sms-en of gewoon mee te bellen.