Guernsey

Vrijdag 27 mei. Na een nacht met erg veel regen –en binnen een berg natte kleding- trekt de hemel open en komt vroeg in de ochtend de zon door, samen met een aangename temperatuur. We blijven de komende dagen in St.Peterport. We waren niet eerder hier dus er is veel te ontdekken en te zien. Natuurlijk de winkelstraten in St.Peterport waar de belastingvrije sieraden, parfums, drank en horloges ons vanuit talloze etalages aankijken. Ook wij kunnen de verleiding niet weerstaan en vallen als een blok voor een vuurrood waterdicht Casio horloge voor Frans. Zijn andere waterdichte horloge blijft aanhoudend stil staan en dat kunnen we niet gebruiken. Voor de lieve som van £ 14,99 is Frans de trotse eigenaar van een taxfree horloge (weten niet precies hoeveel we nu bespaard hebben aan belasting; kan nooit veel zijn op zo’n bedrag). In de namiddag valt de mist als een dichte deken over de haven. We zien de gebouwen aan de kade niet eens meer! De mist blijft vervolgens twee dagen aanhouden en maakt de wereld erg klein. Ook twee dagen aan een stuk (dag en nacht) de misthoorn om de zoveel seconden gehoord. Zaterdag met een “Rover-Ticket” op stap met de bus en rondgereden over het hele eiland. We zijn bij Little Chapel geweest, een met serviesscherven en schelpen ingelegd mozaïekgebouwtje. Het kapelletje meet 5 x 3 meter en is -zo klein als het is- de grote toeristentrekker van het eiland.

Met de bus ook een rondrit langs de kust van dit mooie eiland, met al het groen, bloemen en woeste kusten gemaakt. Uitzicht over zee was nagenoeg nihil in verband met de dichte mist. In onze bus zitten ook een fiks aantal Chinezen en Australiërs die van een cruiseschip voor de haven gedropt zijn. Ze lijken een beetje reis-moe, want een Chinees heeft de hele weg in de bus geslapen als een os (en dus helemaal niets van het eiland gezien). Namiddag naar Candle-Gardens gewandeld. Daar waren wat oudere Engelse hobbyisten met hun zelfgemaakte stoommachinetjes aan het spelen (bloedserieus dus).

Tegen de avond wordt de mist weer dichter en dichter en het zicht beperkt in de haven tot een meter of 20. Zondag werd het lekker zonnig en warm weer, wel met een flinke wind. Via het Cliff-pad naar boven gewandeld en genoten van het uitzicht. Voor het eerst zien we Herm en Sark liggen vanaf Guernsey. Rond borreluur met de bemanning van de Hullu Poro (net terug van een rondje Atlantic) lekker gekletst en gezellig geborreld.

Voor maandag staat het plan voor een bezoek aan Cornet Castle, een museum in een oud fort op de kop van de haven pier. De weg vlak bij de pier is afgesloten voor alle verkeer (een hoofdweg nog wel!); nieuwsgierig toch even gaan kijken wat daar te doen is. Het blijkt een race-evenement te zijn waarbij met allerhande zwaar getunede auto’s, motoren, karts en formule-3 auto’s zo snel mogelijk de top van de heuvel bereikt moet worden (up-hill-races). Het gaat ook bloedstollend snel en dat er op dit nauwelijks beveiligde stratencircuit geen ongelukken gebeuren blijft een wonder. Frans met zijn interesse voor al dat motorisch geweld vindt het allemaal prachtig. Martje heeft op den duur genoeg van de herrie, luchtjes van olie en rubber en geniet op een bankje in de zon op wat meer afstand. Het was weer heerlijk genieten van de oer-Engelse doe-het-zelf racemachines (zelfs een Ford Anglia uit 1963 kon heel prima mee komen).

Nog net voor 12 uur zijn we in Cornet Castle om het ritueel van het zgn. “noon-gun-shot”  bij te wonen. Al eeuwen lang (typisch Engels) wordt elke dag om precies 12 uur een kanon afgeschoten en dat gebeurt hier dus nog keurig in uniform, keurig in gelid en waag niet dat ritueel te verstoren. Bloedserieus zijn ze daar in.

Dinsdag wasdag en boodschappen gedaan. Woensdag. Het is juni geworden maar dat is zowel aan de temperatuur en de neerslag niet te merken. Het regent fors en we zitten binnen met de kachel aan een boekje te lezen. Bevalt ook prima. Tussen de middag wel even naar de chique Guernsey Yacht Club geweest voor een lunch in stijl. Crab-salat and white wine . Ook donderdag de kachel aan en binnen gezeten bij een harde N-wind.

We maken alles klaar voor ons vertrek hier morgen. Boodschappen doen, koers uitzetten, alles weer zeevast opbergen, watertank bijvullen en op tijd naar bed. Buiten het weer was het een prima week hier op dit -toch ook wel erg conservatieve- Engelse gebiedsdeel, met liefelijke weggetjes tussen groene hagen, overal geurende bloemen en erg vriendelijke en hoffelijke bewoners.